2016. május 30., hétfő

Emily Brontë: Üvöltő szelek


Emily Brontë
Üvöltő szelek


Eredeti cím: Wuthering Heights
Eredeti megjelenés éve: 1847
Magyarországi megjelenés éve: 1940


A gyermek Heathcliff-et, Mr. Earnshaw a skót felföld lápos vidékén találja. Megesik a szíve az elhagyott fiún és hazaviszi házába, ahol lányával Cathy-vel és fiával Hindley-vel él együtt.

Heathcliff az évek múltával beleszeret Cathybe. Egyedül a féltékeny Hindley az, aki mindenáron tönkre akarja tenni a fogadott gyereket. Egy napon Mr. Earnshaw meghal. Hindley pedig, mint a család új feje, az istállóba száműzi Heathcliffet.

Nem sokkal később Cathy is elhagyja a házat, feleségül megy a szomszédos birtokos fiához, Edgar Linton-hoz. Heathcliff pedig szépen, lassan elkezdi kitervelni rettenetes bosszúját…

Harmincéves sem volt még Emily Brontë, amikor megírta a világirodalom talán legkülönösebb szerelmi regényét. Valóság és látomás, természet és lélekelemzés, vadság és szelídség furcsa szövedéke ez a történet, egy romantikus írói lélek vallomása a szerelemről és a szenvedélyről.

Emily Brontë regénye a világirodalom azon kevés műve közé tartozik, melyet értékei klasszikussá tettek a mindenkori olvasó szemében.



\m/(-.-)\m/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése